Historien om Kolås

Norway_ice_trade

Gården Kolås ble i 1884 kjøpt opp av Christian Toftes firma Son Iscompagnie. En bekk på eiendommen ble demmet opp slik at Kolåstjernet ble dannet. Det ble anlagt en renne fra tjernet til et stort ishus ovenfor Saltbua, og derfra en ny renne til Kolåsskjæret hvor skip lastet isen ombord. Mye av isen fra tjernet ble eksportert til London.

Son Iscompagnie eide gården til 1886 og tjernet til 1890. Det året tok skipsreder Anton Krogh over. Han gikk etter en tid konkurs, og i 1912 kjøpte Son kommune tjernet og tok det i bruk som vannreservoar. (Kilde: Lokalhistoriewiki)

Kolåstjernet ligger ca 10 minutters gange fra Son sentrum. Det er beklageligvis ingen parkeringsmuligheter ved vannet, da dette er privat område. Det er dog mulig å parkere for handikappede ved stien bort til flytebryggen.
Vestby JFF har utført kultiveringsarbeid i vannet siden 1992. Det er Vidar Holthe som eier fiskeretten i vannet og Vestby JFF har leieavtale om forvaltningen. Avtalen setter krav om at forholdene skal tilrettelegges for barn og ungdom.
Gytemulighetene for ørret i vannet er dårlige. Bekken som renner inn i nordenden er fredet, noe som igjen gjør at inngrep ikke er lovlig. For å holde ørretbestanden på et nivå som gjør den fiskbar, må det settes ut ørret hvert år. Det er tidligere benyttet Tunhovdørret fra A/L Settefisk på Reinsvoll, og ørret fra Bjørkelangen Settefiskanlegg A/L. Disse utsettingen er gjennomført med dispensasjon fra Fylkesmannen, da vi etter kultiveringsplanen skal benytte fisk fra OFA (Oslomarka Fiskeadministrasjon).

Fra 1996 – 2006 er det ikke satt ørret ut i vannet grunnet mangel på fisk fra OFA.Utsetting av fisk er igangsatt igjen fra 2007. Fisken som settes ut er 2-åringer. Antall fisk som settes ut hvert år er basert på tilgjengelig antall og analyser.
For tilrettelegging er det utlagt en flytebrygge som også kan benyttes av rullestolbrukere.
Vannet har en brukbar bestand av ørret (2007). Vannet har også god bestand av abbor. og mort. Denne holdes på et forsvarlig nivå ved rusefiske om våren. Det benyttes også not for å holde bestanden på et forsvarlig nivå. Største ørret som er rapportert er på 3,1 kg og største abbor er på 1250 gram. Det er endel vannplanter i vannet. Noe som på sommertid gir fisken bedre sjanse til å frigjøre seg fra krokredskap. Fiskeregler for vannet er regulert i «Loven om Innlandsfiske». Det er kun tillatt med stangfiske fra land. For 2007 er det ikke krav om fiskekort. Det er altså fritt fiske i 2007. (Kilde: Vestby Jeger-og fiskeforening)

Om vinteren er det et meget populært sted for ishockey og annen skøytelek i området.

Dagny (1936–2001) og Finn Hald (1929-2010) bygget/ pusset opp det flotte huset med tårn ved siden av tjernet her og levde her til de døde. De giftet seg flyttet hit i 1956, og har bygget ut verksted og atelier etterhvert. De ble meget anerkjente kunstnere, og vant flere priser. Men mest av alt var de veldig åpne og koselige mennesker. Alle barna i området fikk komme og prøve seg på sine egne figurer i keramikk, bade i bassenget og se på hønene. Her var døren alltid åpen. Det var en drøm å vokse opp med slike folk i nærheten. Blant multikunstneren Finn Halds senere oppgaver kan nevnes en fontene til det nye Rikshospitalet i Oslo og en døpefont til Såner nye kirke i en skulpturell utforming som tidligere neppe har vært sett i en norsk kirke. “Min identitet ligger i det jeg lager. Mine figurer er indre bilder av meg selv. Liv og kunst er ett,” erklærer Finn Hald fra det innerste rom i sitt frodig-naivistiske univers. Finn ble mest kjent for sine «monstre» i keramikk, og skrev en del bøker sammen med bl.a. Roar Høyland, Dagny Hald og Tor Åge Bringsværd. Dagny laget en del keramikk og grafikk.